2005年英語專業八級考試試題原題及參考答案
2005年 03月06日
TEST FOR ENGLISH MAJORS (2005)
-GRADE EIGHT-

PART I LISTENING COMPREHENSION (30 MIN)
SECTION A MINI-LECTURE
In this section you will hear a mini-lecture. You will hear the lecture ONCE ONLY. While listening, take notes on the important points. Your notes will not be marked, but you will need them to complete a gap-filling task after the mini-lecture. When the lecture is over, you will be given two minutes to check your notes, and another ten minutes to complete the gap-filling task on ANSWER SHEET ONE. Use the blank sheet for note-taking.

Writing a Research Paper
I. Research Papers and Ordinary Essay
A. Similarity in (1) __________:
e.g. —choosing a topic
—asking questions
—identifying the audience
B. Difference mainly in terms of (2) ___________
1. research papers: printed sources
2. ordinary essay: ideas in one's (3) ___________
II. Types and Characteristics of Research Papers
A. Number of basic types: two
B. Characteristics:
1. survey-type paper:
—to gather (4) ___________
—to quote
—to (5) _____________
The writer should be (6) ___________.
2. argumentative (research) paper:
a. The writer should do more, e.g.
—to interpret
—to question, etc.
b. (7) _________varies with the topic, e.g.
—to recommend an action, etc.
III. How to Choose a Topic for a Research Paper
In choosing a topic, it is important to (8) __________.
Question No. 1: your familiarity with the topic
Question No. 2: Availability of relevant information on the chosen topic
Question No. 3: Narrowing the topic down to (9) _________
Question No. 4: Asking questions about (10) ___________
The questions help us to work out way into the topic and discover its possibilities.

SECTION B INTERVIEW
In this section you will hear everything ONCE ONLY. Listen carefully and then answer the questions that follow. Mark the correct answer to each question on your coloured answer sheet.

Questions 1 to 5 are based on an interview. At the end of the interview you will be given 10 seconds to answer each of the following five questions.Now listen to the interview.


1. What is the purpose of Professor McKay's report?
A. To look into the mental health of old people.
B. To explain why people have negative views on old age.
C. To help correct some false beliefs about old age.
D. To identify the various problems of old age

2. Which of the following is NOT Professor McKay's view?
A. People change in old age a lot more than at the age of 21.
B. There are as many sick people in old age as in middle age.
C. We should not expect more physical illness among old people.
D. We should not expect to find old people unattractive as a group.

3. According to Professor McKay's report,
A. family love is gradually disappearing.
B. it is hard to comment on family feeling.
C. more children are indifferent to their parents.
D. family love remains as strong as ever.

4. Professor McKay is ________ towards the tendency of more parents living apart from their children.
A. negative
B. positive
C. ambiguous
D. neutral

5. The only popular belief that Professor McKay is unable to provide evidence against is
A. old-age sickness.
B. loose family ties.
C. poor mental abilities.
D. difficulities in maths.

SECTION C NEWS BROADCAST
In this section you will hear everything ONCE ONLY. Listen carefully and then answer the questions that follow. Mark the correct answer to each question on your coloured answer sheet.

Question 6 is based on the following news. At the end of the news item, you will be given 10 seconds to answer the question. Now listen to the news.
6. Scientists in Brazil have used frog skin to
A. eliminate bacteria.
B. treat burns.
C. Speed up recovery.
D. reduce treatment cost.

Question 7 is based on the following news. At the end of the news item, you will be given 10 seconds to answer the question. Now listen to the news.
7. What is NOT a feature of the new karaoke machine?
A. It is featured by high technology.
B. It allows you to imitate famous singers.
C. It can automatically alter the tempo and tone of a song.
D. It can be placed in specially designed theme rooms.

Question 8 is based on the following news. At the end of the news item, you will be given 10 seconds to answer the question. Now listen to the news.
8. China's Internet users had reached _________ by the end of June.
A. 68 million
B. 8.9 million
C. 10 million
D. 1.5 million

Question 9 and 10 are based on the following news. At the end of the news item, you will be given 20 seconds to answer the question. Now listen to the news.
9. According to the WTO, Chinese exports rose _________ last year.
A. 21%
B. 10%
C. 22%
D. 4.73

10. According to the news, which trading nation in the top 10 has reported a 5 per cent fall in exports?
A. The UK.
B. The US.
C. Japan.
D. Germany.

PART II READING COMPREHENSION (30 MIN)


TEXT A

I remember meeting him one evening with his pushcart. I had managed to sell all my papers and was coming home in the snow. It was that strange hour in downtown New York when the workers were pouring homeward in the twilight. I marched among thousands of tired men and women whom the factory whistles had unyoked. They flowed in rivers through the clothing factory districts, then down along the avenues to the East Side.
I met my father near Cooper Union. I recognized him, a hunched, frozen figure in an old overcoat standing by a banana cart. He looked so lonely, the tears came to my eyes. Then he saw me, and his face lit with his sad, beautiful smile -Charlie Chaplin's smile.
"Arch, it's Mikey," he said. "So you have sold your papers! Come and eat a banana."
He offered me one. I refused it. I felt it crucial that my father sell his bananas, not give them away. He thought I was shy, and coaxed and joked with me, and made me eat the banana. It smelled of wet straw and snow.
"You haven't sold many bananas today, pop," I said anxiously.
He shrugged his shoulders.
"What can I do? No one seems to want them."
It was true. The work crowds pushed home morosely over the pavements. The rusty sky darkened over New York building, the tall street lamps were lit, innumerable trucks, street cars and elevated trains clattered by. Nobody and nothing in the great city stopped for my father's bananas.
"I ought to yell," said my father dolefully. "I ought to make a big noise like other peddlers, but it makes my throat sore. Anyway, I'm ashamed of yelling, it makes me feel like a fool. "
I had eaten one of his bananas. My sick conscience told me that I ought to pay for it somehow. I must remain here and help my father.
"I'll yell for you, pop," I volunteered.
"Arch, no," he said, "go home; you have worked enough today. Just tell momma I'll be late."
But I yelled and yelled. My father, standing by, spoke occasional words of praise, and said I was a wonderful yeller. Nobody else paid attention. The workers drifted past us wearily, endlessly; a defeated army wrapped in dreams of home. Elevated trains crashed; the Cooper Union clock burned above us; the sky grew black, the wind poured, the slush burned through our shoes. There were thousands of strange, silent figures pouring over the sidewalks in snow. None of them stopped to buy bananas. I yelled and yelled, nobody listened.
My father tried to stop me at last. "Nu," he said smiling to console me, "that was wonderful yelling. Mikey. But it's plain we are unlucky today! Let's go home."
I was frantic, and almost in tears. I insisted on keeping up my desperate yells. But at last my father persuaded me to leave with him.

11. "unyoked" in the first paragraph is closest in meaning to
A. sent out
B. released
C. dispatched
D. removed

12. Which of the following in the first paragraph does NOT indicated crowds of people?
A.Thousands of
B. Flowed
C. Pouring
D. Unyoked

13. Which of the following is intended to be a pair of contrast in the passage?
A. Huge crowds and lonely individuals.
B. Weather conditions and street lamps.
C. Clattering trains and peddlers' yells.
D. Moving crowds and street traffic.

14. Which of the following words is NOT suitable to describe the character of the son?
A. Compassionate
B. Responsible
C. Shy
D. Determined

15. What is the theme of the story?
A. The misery of the factory workers.
B. How to survive in a harsh environment.
C. Generation gap between the father and the son.
D. Love between the father and the son.

16. What is the author's attitude towards the father and the son?
A. Indifferent
B. Sympathetic
C. Appreciative
D. Difficult to tell

TEXT B

提示:原文出自美國時代雜志(TIME) 日期Jan. 29, 2001
文章標題No Fall Insurance 作者AN K. SMITH, M.D.

When former President Ronald Reagan fell and broke his hip two weeks ago, he joined a group of more than 350,000 elderly Americans who fracture their hips each year. At 89 and suffering from advanced Alzheimer's disease, Reagan is in one of the highest-risk groups for this type of accident. The incidence of hip fractures not only increases after age 50 but doubles every five to six years as the risk of falling increases. Slipping and tumbling are not the only causes of hip fractures; weakened bones sometimes break spontaneously. But falling is the major cause, representing 90% of all hip fractures. These... ...

17. The following are all specific measures to guard against injuries with the EXCEPTION of
A. removal of throw rugs.
B. easy access to devices
C. installation of grab bars
D. re-arrangement of furniture

18. In which paragraph does the author state his purpose of writing?
A. The third paragraph
B. The first paragraph
C. The last paragraph
D. The last but one paragraph

19. The main purpose of the passage is to
A. offer advice on how to prevent hip fractures
B. emphasize the importance of health precautions
C. discuss the seriousness of hip fractures.
D. identify the causes of hip fractures.

TEXT C

提示:原文同2003年專八英譯漢翻譯試題相同

In his classic novel, "The Pioneers", James Fenimore Cooper has his hero, a land developer, take his cousin on a tour of the city he is building. He describes the broad streets, rows of houses, a teeming metropolis. But his cousin looks around bewildered. All she sees is a forest. "Where are the beauties and improvements which you were to show me?" she asks. He's astonished she can't see them. "Where! Everywhere," he replies. For though they are not yet built on earth, he has built them in his mind, and they as concrete to him as if they were already constructed and finished.

Cooper was illustrating a distinctly American trait, future-mindedness: the ability to see the present from the vantage point of the future; the freedom to feel unencumbered by the past and more emotionally attached to things to come. As Albert Einstein once said, "Life for the American is always becoming, never being."... ...

20. The third paragraph examines America's future-mindedness from the _________ perspective.
A. future
B. realistic
C. historical
D. present

21. According to the passage, which of the following is NOT brought about by future-mindedness?
A. Economic stagnation
B. Environmental destruction
C. High divorce rates
D. Neglect of history

22. The word "pooh-pooh" in the sixth paragraph means
A. appreciate
B. praise
C. shun
D. ridicule

23. According to the passage, people at present can forecast ________ of a new round of future-mindedness.
A. the nature
B. the location
C. the variety
D. the features

24. The author predicts in the last paragraph that the study of future-mindedness will focus on
A. how it comes into being
B. how it functions
C. what it brings about
D. what it is related to.

TEXT D

25. The phrase "men's sureness of their sex role" in the first paragraph suggests that they
A. are confident in their ability to charm women.
B. take the initiative in courtship.
C. have a clear idea of what is considered "manly".
D. tend to be more immoral than women are.

26. The third paragraph does NOT claim that men
A. prevent women from taking up certain professions.
B. secretly admire women's intellect and resolution.
C. doubt whether women really mean to succeed in business.
D. forbid women to join certain clubs and societies.

27. The third paragraph
A. generally agrees with the first paragraph
B. has no connection with the first paragraph
C. repeats the argument of the second paragraph
D. contradicts the last paragraph

28. At the end of the last paragraph the author uses humorous exaggeration in order to
A. show that men are stronger than women
B. carry further the ideas of the earliest paragraphs
C. support the first sentence of the same paragraph
D. disown the ideas he is expressing

29. The usual idea of the cave man in the last paragraph
A. is based on the study of archaeology
B. illustrates how people expect men to behave
C. is dismissed by the author as an irrelevant joke
D. proves that the man, not woman, should be the wooer

30. The opening quotation from Margaret Mead sums up a relationship between man and woman which the author
A. approves of
B. argues is natural
C. completely rejects
D. expects to go on changing


PART III GENERAL KNOWLEDGE (10 MIN)

31. ______ is the capital city of Canada.
A. Vancouver
B. Ottawa √
C. Montreal
D. York

32. U.S. presidents normally serves a (an) _________term.
A. two-year
B. four-year √
C. six-year
D. eight-year

33. Which of the following cities is NOT located in the Northeast, U.S.?
A. Huston. √
B. Boston.
C. Baltimore.
D. Philadelphia.

34. ________ is the state church in England.
A. The Roman Catholic Church.
B. The Baptist Church
C. The Protestant Church
D. The Church of England √

注:The Church of England is the officially established Christian church in England and acts as the mother and senior branch of the worldwide Anglican Communion as well as a founding member of the Porvoo Communion.

35. The novel Emma is written by
A. Mary Shelley.
B. Charlotte Bront?.
C. Elizabeth C. Gaskell.
D. Jane Austen. √

36. Which of following is NOT a romantic poet?
A. William Wordsworth.
B. George Elliot. √
C. George G. Byron.
D. Percy B. Shelley.

37. William Sidney Porter, known as O. Henry, is most famous for
A. his poems.
B. his plays.
C. his short stories. √
D. his novels

注:O. Henry was the pen name of William Sydney Porter (September 11, 1862 - June 5, 1910), He was famous for his short stories and a master of the surprise ending, O. Henry is remembered best for such enduring favorites as "The Gift of the Magi" and "The Ransom of Red Chief." The combination of humor and sentiment found in his stories is the basis of their universal appeal.

38. Syntax is the study of
A. language functions.
B. sentence structures. √
C. textual organization.
D. word formation.

注:Definition of Syntax:

a. The study of the rules whereby words or other elements of sentence structure are combined to form grammatical sentences.
b. A publication, such as a book, that presents such rules.
c. The pattern of formation of sentences or phrases in a language.
d. Such a pattern in a particular sentence or discourse.

39. Which of the following is NOT a distinctive feature of human language?
A. Arbitrariness. 任意性
B. Productivity. 豐富性
C. Cultural transmission. 文化傳播性
D. Finiteness. 局限性 ?

注:design feature: features that define our human languages,such as arbitrariness,duality,creativity,displacement,cultural transmission,etc.

相關內容請點擊查看:胡壯麟《語言學教程》課后答案

40. The speech act theory was first put forward by
A. John Searle.
B. John Austin. √
C. Noam Chomsky.
D. M.A.K. Halliday.

注:John Langshaw Austin (March 28, 1911 - February 8, 1960) was a philosopher of language, who developed much of the current theory of speech acts. He was born in Lancaster and educated at Balliol College, Oxford. After serving in MI6 during World War II, Austin became White's Professor of Moral Philosophy at Oxford. He occupies a place in the British philosophy of language alongside Wittgenstein in staunchly advocating the examination of the way words are used in order to elucidate meaning.

PART V TRANSLATION (60 MIN)

提示:今年專八翻譯部分的選材均出自《散文佳作108篇(漢英·英漢對照)》
作  者: 喬萍 翟淑蓉 宋洪瑋,建議大家熟讀此書。點擊查看該書簡介及文章目錄

SECTION A CHINESE TO ENGLISH

Translate the following text into English. Write your translation on ANSWER SHEET THREE.

提示:本文節選自文章《生命的三分之一》作者:馬南邨 該文原始出處為《燕山夜話》(北京出版社1980年版)。

初中語文自讀課本七年級上冊第8課 《短文兩篇》中也有此文。


一個人的生命究竟有多大意義,這有什么標準可以衡量嗎?提出一個絕對的標準當然很困難;但是,大體上看一個人對待生命的態度是否嚴肅認真,看他對待勞動、工作等等的態度如何,也就不難對這個人的存在意義做出適當的估計了。

古來一切有成就的人,都很嚴肅地對待自己的生命,當他活著一天,總要盡量多勞動、多工作、多學習,不肯虛度年華,不讓時間白白地浪費掉。我國歷代的勞動人民及大政治家、大思想家等等都莫不如此。

部分譯文:Accomplished men of all ages treat their lives very seriously. As long as they are living, they always labor, work, and study as hard as possible, unwilling to spend time in vain, let alone waste even a single moment of their lives.

SECTION B ENGLISH TO CHINESE

Translate the following underlined part of the text into Chinese. Write your translation on ANSWER SHEET THREE.

提示:本文原文標題About Reading Books 作者:Virginia Woolf

2004年6月大學四級考前預測模擬試卷閱讀理解中有此文

It is simple enough to say that since books have classes fiction, biography,poetry—we should separate them and take from each what it is right that each should give us. Yet few people ask from books what books can give us. Most commonly we come to books with blurred and divided minds, asking of fiction that it shall be true, of poetry that it shall be false, of biography that it shall be flattering, of history that it shall enforce our own prejudices. If we could banish all such preconception when we read, that would be an admirable beginning. Do not dictate to your author; try to become him. Be his fellow?worker and accomplice.If you hang back, and reserve and criticize at first, you are preventing yourself from getting the fullest possible value from what you read. But if you open your mind as widely as possible, then signs and hints of almost imperceptible finess, from the twist and turn of the first sentences, will bring you into the presence of a human being unlike any other. Steep yourself in this, acquaint yourself with this, and soon you will find that your author is giving you, or attempting to give you, something far more definite.

談 讀 書

維吉尼亞·伍夫

既然書籍有不同的門類,如小說、傳記、詩歌等,我們就應該把它們區分開來,并從每種中汲取它應當給我們提供的正確的東西;這話說起來固然容易,然而,很少有人要求從書籍中得到它們所能提供的東西,通常我們總是三心二意地帶著模糊的觀念去看書:要求小說情節真實,要求詩歌內容虛構,要求傳記阿諛奉承,要求歷史能加深我們自己的偏見。如果我們讀書時能拋棄所有這些成見,那將是一個極可貴的開端。我們對作者不要指手劃腳,而應努力站在作者的立場上,設想自己在與作者共同創作。假如你退縮不前,有所保留并且一開始就批評指責,你就在妨礙自己從你所讀的書中得到最大的益處, 然而,如果你能盡量敞開思想,那么,書中開頭幾句迂回曲折的話里所包含的幾乎難以覺察的細微的跡象和暗示,就會把你引到一個與眾不同的人物的面前去。如果你深入下去,如果你去認識這個人物,你很快就會領悟作者正在給你或試圖給你某些明確得多的東西。倘若我們首先考慮怎樣讀小說,那么,一部小說中的三十二章就是企圖創造出象一座建筑物那樣既有一定的形式而各部分又受到控制的東西,不過詞句要比磚塊難以捉摸,閱讀的過程要比看一看更費時、更復雜。理解小說家創作工作的各項要素的捷徑也許并不是閱讀,而是寫作,而是親自試一試遣詞造句中的艱難險阻。那么,回想一下給你留下鮮明印象的某些事——比如,你怎樣在大街的拐角處從兩個正在交談著的人身邊走過,樹在搖曳、燈光在晃動,談話的語氣既喜又悲;這一瞬間似乎包含了一個完整的想象,一個整體的構思。

作者簡介
維吉尼亞·伍夫(1882-1941),英國小說家,在她的小說里,縮小作者作為敘述者或評論者的作用。她同時也是一位公認的評論家。
注釋
blur模糊;使模糊不清
banish 流放,放逐
preconception偏見
try to become him:應努力站在作者的立場上。become在這里用作及物動伺、解作"配合"、"適應"。
steep陡峭的
acquaint yourself with...,使(你)自己認識(了解)...
impalpable無形的
contained從容的

PART VI WRITING (45 MIN)

Interview is frequently used by employers as a means to recruit prospective employees. As a result, there have been many arguments for or against the interview as a selection procedure. What is your opinion? Write an essay of about 400 words to state your view.

In the first part of your writing you should state your main argument, and in the second part you should support your argument with appropriate details. In the last part you should bring what you have written to a natural conclusion or make a summary. You should supply an appropriate title for your essay.

Marks will be awarded for content, organization, grammar and appropriateness. Failure to follow the above instructions may result in a loss of marks.Write your composition on ANSWER SHEET FOUR.

參考答案征求意見稿

提示:現在提供的參考答案僅為考場稿,尚未經準確推敲,正確率應為80%左右,

正確答案晚些時候公布,歡迎大家把自己的答案寫出來討論,我們將在接受大家的

反饋意見下完成最終答案。√表示答案已確定。 D 表示網友糾正

PART I LISTENING COMPREHENSION (30 MIN)
SECTION A MINI-LECTURE
1. basic steps 2. raw materials 3. head 4. facts
5. explain 6. objective 7. purpose 8. ask questions
9. a manageable size 10. the topic itself
SECTION B INTERVIEW
1. C 2. A 3. D 4. B 5. D
SECTION C NEWS BROADCAST
6. B 7. C 8. A 9. C 10. B

PART II READING COMPREHENSION (30 MIN)
11. B 12. D 13. A 14. C 15. D
16. B 17. D 18. A 19. A 20. C
21. A 22. D 23. B 24. A 25. C
26. B 27. A 28. C 29. B 30. A

PART III GENERAL KNOWLEDGE (10 MIN)
31. B 32. B 33. A 34. D 35. D
36. B 37. C 38. B 39. D 40. B

PART IV PROOFREADING & ERROR CORRECTION (15 MIN)

1. 把investing改為invested
2. 第二題irrespective后加of
3. 把those 改為 that
4. the fact 后面加that
5. eliminate 改為eliminating
6. 最后一個purely of need 改為on need

PART V TRANSLATION (60 MIN)
SECTION A CHINESE TO ENGLISH
SECTION B ENGLISH TO CHINESE

PART VI WRITING (45 MIN)